تاریخ انتشار : یکشنبه ۱۴۰۱/۱۲/۲۸

مقایسه تارا و دنا

مقایسه تارا و دنا

بازار خودرو ایران در شرایطی قرار گرفته که پیدا کردن خودروهای رقیب محدود به محصولات

مقایسه تارا با دنا پلاس - رقابت برادران پرحاشیه ایران خودرو فیلم درگ

بازار خودرو ایران در شرایطی قرار گرفته که پیدا کردن خودروهای رقیب محدود به محصولات داخلی یک شرکت می‌شوند، این بار نیز شاهد نبرد تارا و دنا پلاس به عنوان دو سدان خانوادگی جمع و جور ایران خودرو هستیم، آیا تارای جوان شانسی برای عرض اندام در برابر دنا پلاس شناخته شده و محبوب را دارد؟

برای اینکه کمی هیجان به این مقاله تزریق کنیم، پیش از شروع مطالعه بررسی مقاله تارا و دنا پلاس می‌توانید مسابقه درگ بین این دو سدان را در فیلم زیر ببینید و متوجه شوید که کدام یک از نظر عملکرد در یک چهارم مایل (400 متر) بهتر است.

فیلم درگ تارا و دنا پلاس

با توجه به فیلم بالا متوجه می‌شویم که عملکرد این دو خودرو بسیار شبیه به یکدیگر هستند و شاید اگر خودروهای مورد نظر با شرایط نگهداری متفاوتی جایگزین شوند، نتیجه متفاوتی بوجود آید و باید گفت حقیقتاً در درگ استاندارد 400 متر، عملکرد موتور TU5P خودروی تارا بسیار شبیه به EF7 دنا پلاس است.

طراحی ظاهری، مقایسه ناپخته‌ها

مقایسه دنا و تارا را با کمی اغراق می‌توان نبرد دو طرح ناپخته قلمداد کرد. هر دو خودرو از ضعف‌های جدی در طراحی ظاهری رنج می‌برند که به خصوص شامل ناهماهنگی در نمای جلو و عقب، درهم ریختگی خط و خطوط بدنه و مسائلی از این دست می‌شود. با این حال لازم به تاکید است که ظاهراً در بازار فروش، تمایل خریداران به شکل و شمایل و طراحی دنا پلاس مثبت‌تر از تارا است. به خصوص که تعداد زیادی از افراد با طراحی یکپارچه و تمام عرضی چراغ‌های بزرگ عقب تارا مشکل دارند.

آنچه در مورد هر دو خودرو آزاردهنده است، ضعف‌های جدی مونتاژی و فواصل چشمگیر بین قطعات بدنه است که تا حد زیادی توی ذوق می‌زند٬‌ به خصوص که تارا به عنوان یک محصول کاملاً جدید مطرح است و وجود چنین مشکلاتی با توجه به نو بودن پرس‌های بدنه انتظار نمی‌رود. از سوی دیگر در بخش‌هایی نظیر نحوه مونتاژ در صندوق عقب یا کاپوت خودرو شاهد ایرادهایی هستیم که اتفاقاً در اکثر خودروها نیز تکرار شده است و به نظر چیزی فراتر از خطای مونتاژ کار می‌آید و احتمالاً از ضعف‌های غیر قابل چشم پوشی در قالب‌ها یا فیکسچرهای مونتاژ نشات می‌گیرد.

در نهایت نیز شاید بدترین مشکل تارا، وجود قالپاق به جای رینگ اسپرت در خصوص خودروهای تارا باشد که به هیچ عنوان با قیمت حدود 400 میلیونی این خودرو در بازار مطابقت ندارد و از این رو شاید بتوان گفت که دنا پلاس در مجموع برنده بخش ظاهری رقابت با برادر ناتنی خود خواهد بود.

طراحی کابین، فضای داخلی و آپشن های رفاهی

همانطور که حتماً می‌دانید، پلتفرم دنا تفاوت چندانی با پژو 405 ندارد اما تارا براساس پلتفرم اصلاح شده و ارتقاء یافته مشترک با 206 شکل گرفته و از این رو می‌توان گفت که اختلاف سن تکنولوژی و طراحی دو خودرو بیش از 15 سال است و تارا از اساس خودرویی مدرن‌تر از دنا محسوب می‌شود و همین عامل نیز باعث می‌شود که نحوه قرار گرفتن راننده پشت فرمان تارا به کلی متفاوت از خودرویی مانند دنا باشد. برای توصیف بهتر باید گفت که داشبورد تارا اساساً در ارتفاع بالاتری نسبت به دنا نصب شده و احساس اسپرت‌تری را به راننده انتقال می‌دهد.

همچنین از نظر طراحی نیز داشبورد دنا با ارتفاع بیشتر، هماهنگی مناسب‌تری از نظر ارگونومی و دسترسی به مانیتور دارد و در نقطه مقابل طراحی داشبورد تارا تا حد زیادی شبیه به پژو 301 به نظر می‌رسد، این درحالیست که از نظر جنس و کیفیت هر دو خودرو علیرغم قیمت خود در حد متوسط قرار دارند و با توجه به رنج قیمتی از نظر متریال انتظار بیشتری می‌رود.

اما وقتی به فضای سرنشینان عقب می‌رسیم، در کمال تعجب پلتفرم تارا مزیت خود را نشان می‌دهد و در شرایطی که پلتفرم پژو 206 از اساس با مشکل کمبود فضای پای سرنشینان عقب مواجه بوده، حالا تارا به لطف فاصله محوری بیشتر (در مقایسه با پلتفرم اصلی پژو 206) فضای کافی را برای سرنشینان عقب ارائه می‌دهد و در نقطه مقابل دنا پلاس به دلیل ابعاد بزرگ صندلی‌های جلو چندان برای سرنشینان عقب کافی نیست. بنابراین شاید بتوان گفت که در مجموع تارا برنده بخش فضای داخلی در این مقایسه خواهد بود و بعید است که دنا شانسی برای عرض اندام در برابر این محصول جوان ایران خودرو داشته باشد.

از نظر آپشن‌های رفاهی شاهد برتری کامل دنا پلاس هستیم که به لطف وجود مواردی نظیر سانروف یا تهویه مطبوع اتوماتیک و یا صندلی‌های برقی یک سر و گردن لوکس‌تر از تارا ظاهر می‌شود. تارای دنده دستی در نقطه مقابل قرار دارد و تا حد زیادی خودرویی نظیر رانا را به شما یادآوری می‌کند.

تنها مزیت در زمینه آپشن‌های ایمنی نیز به وجود سامانه کنترل پایداری (ESP) مربوط می‌شود که در خصوص تارا به شکل استاندارد وجود دارد اما متاسفانه در خانواده دنا به کلی تعریف نشده است.

مشخصات فنی و ایمنی

ایران خودرو از یک نظر در صنعت خودروسازی جهان رکورددار است و این مورد نیز چیزی نیست جز تولید طیف گسترده‌ای از موتورهای مختلف با قدرت و عملکرد بسیار نزدیک و حتی یکسان، امری که از نظر مهندسی اقتصادی و هزینه‌های تولید به هیچ عنوان منطقی به نظر نمی‌رسد اما در جاده مخصوص لزوماً همه چیز منطقی نیست! موتور 1.6 لیتری تارا نسخه ارتقاء‌یافتهTU5 مشهور محسوب می‌شود و به لطف وجود فرمان برقی، سیستم باز و بسته شدن متغیر سوپاپ‌ها و پمپ روغن متغیر، می‌تواند قدرتی بیشتر از TU5 های معمولی را ارائه دهد.

جالب آنکه به روایتی، EF7 هم موتوری بر مبنای TU5 محسوب می‌شود و در زمان معرفی در اواخر دهه 80 متداول بود که این موتور را نسخه ارتقاءیافته TU5 معرفی می‌کردند. هرچند با 100 سی‌سی حجم بیشتر، پیشرانه ملی از گشتاور بالاتری نیز برخودار است اما بازهم از نظر رنج قدرت تولیدی با موتوری در حد و اندازه خانواده TU5 مواجه‌ هستیم. به طوری که هر دو موتور دقیقاً 113 اسب بخار قدرت تولید می‌کنند و گشتاور EF7 نیز 155 نیوتن‌متر است که تنها 11 نیوتن‌متر از گشتاور 144 نیوتن‌متری تارا بالاتر است.

(جدول)

جالب آنکه از نظر وزن، براساس جداول منتشر شده از سوی ایران خودرو، برتری از آن تاراست که با 1170 کیلوگرم وزن به شکل محسوسی از دنا پلاس 1258 کیلوگرمی سبک‌تر است که ظاهراً به دلیل جنس پیشرفته ورق‌های فولادی مستحکم بدنه تارا محقق شده است و البته برتری گشتاور دنا نیز به همین شکل از میان رفته است.

از حیث گیربکس نیز شرایط تاحدی مشابه است و گیربکس تارا ظاهراً نسخه ارتقاءیافته از گیربکس مشهور BE4 است که اساساً برای پژو 405 توسعه پیدا کرده است و احتمالاً از نظر ضرایب دنده نیز تفاوت‌های جزئی نسبت به موتور EF7 دنا پلاس دارد.

تفاوت مهم دیگر بین این دو خودرو به سیستم فنربندی چرخ‌های عقب مربوط است که در خطوط دنا از میله پیچشی تشکیل شده است و ساختاری نسبتاً کلاسیک دارد اما در خصوص تارا شاهد استفاده از فنربندی پیشرفته‌تری مبتنی بر فنر لول و اتصالات نیمه مستقل هستیم که هندلینگ بهتری را برای این خودرو نوید می‌دهد.

اما آنچه مزیت اصلی تارا در زمینه مشخصات فنی محسوب می‌شود، ایمنی بالای پلتفرم تارا است که براساس تست‌های انجام شده بر روی پژو 301 عملکردی در حد 3 ستاره ایمنی را در تست تصادف به ارمغان می‌آورد اما متاسفانه دنا از نظر شرایط مناسبی ندارد و با قطعیت می‌توان گفت که خودرویی با پلتفرمی قدیمی‌تر و ایمنی پایین‌تر نسبت به تارا است و از این حیث می‌توان گفت که در بخش مشخصات فنی، تارا برنده میدان رقابت خواهد بود.

تجربه رانندگی

رانندگی با دنا پلاس نیاز چندانی به توصیف ندارد و احتمالاً هر ایرانی‌ای تاکنون حداقل یک بار رانندگی با خودروهای خانواده سمند را تجربه کرده است اما در خصوص تارا می‌توان گفت که با کاراکتری نزدیک به خانواده پژو 206 اما با هندلینگ بهتر مواجه هستیم و شاید تنها نقطه ضعف تارا نسبت به دنا پلاس، عملکرد نسبتاً خشک‌تر سیستم فنربندی باشد. همچنین برخی از مالکین از نحوه عملکرد گیربکس و کیفیت جا رفتن دنده‌ها نیز رضایت ندارد و این مشکل را به عنوان نقطه ضعف جدی تارا در زمان شتاب‌گیری عنوان می‌نمایند. عملکرد ترمز هر دو خودرو به لطف وجود ترمزهای چهارچرخ دیسک در حد متوسط و قابل قبول است اما همانطور که گفته شد به لطف وجود ESP باید برتری را از آن تارا دانست.

همچنین فرمان برقی تارا عملکردی سبک‌تر و نرم‌تر را در مقایسه با فرمان هیدرولیکی دنا پلاس ارائه می‌دهد و شاید در مجموع بتوان گفت که حس و حال رانندگی با تارا بیش از دنا پلاس به یک خودرو مدرن و امروزی نزدیک است. از حیث شتاب‌گیری ایران خودرو شتاب هر دو خودرو را در محدوده 12 ثانیه اعلام کرده اما واقعیت این است که ثبت صفر تا صد در زمانی کمتر از 13 ثانیه با تارا و در ارتفاع تهران تقریباً امکان‌ناپذیر است و در خصوص دنا پلاس نیز وضعیت بهتری وجود ندارد و از این رو هر دو خودرو در زمره سدان‌های خانوادگی نسبتاً معمولی قرار می‌گیرند.

نبردی نابرابر در بازاری آشفته

با توجه به افزایش قیمت‌های اخیر ایران خودرو حالا تارا با قیمتی در حدود 290 میلیون تومان به دست مشتری می‌رسد و دنا پلاس نیز خودرویی 225 میلیون تومانی است. این درحالیست که به جز بخش ایمنی، فاصله عملکردی دو خودرو در حد 65 میلیون تومان نیست. از سوی دیگر در بازار آزاد شاهد اختلاف قیمتی بسیار بیشتری هستیم که بازهم به ضرر تارا تمام می‌شود. جایی که تارا با قیمت 400 میلیون تومان عملاً رو در روی دنا پلاس توربوشارژ قرار می‌گیرد و دنا پلاس دنده دستی در محدود 300 میلیون تومان خودرویی به شدت ارزان قیمت‌تر و خوش بازار‌تر است. از این رو به نظر می‌رسد که از اساس قیمت‌گذاری تارا بیش از اندازه بالا در نظر گرفته شده و شاید هنوز هم در شرایط فعلی بازار، خرید خودرویی مثل دنا پلاس منطقی‌تر به نظر می‌رسد.

گالری تصاویر

64 عکس

نظرات کاربران

60 نظر

دیدگاه های شما پس از تایید توسط خودروبانک نمایش داده خواهند شد

مقایسه تارا و دنا